sâmbătă, 24 mai 2008

Mercedes Attention Assist, aproape de productia de serie

Ati auzit, probabil, de acele device-uri care se monteaza in spatele urechii si care, daca purtatorul lui atipeste si ii cade capul pe o parte, emit un semnal sonor acut in interiorul urechii pentru a-l trezi.
Acestea sunt mai degraba niste mici dispozitive decat sisteme eficiente care sa previna oboseala la volan. Adormitul la volan a devenit o problema extrem de grava, iar cei de la Mercedes vin in sprijinul combaterii neatentiei din cauza oboselii cu noul sistem Attention Assist.

Acest sistem complex monitorizeaza o serie de parametri care dau indicii despre agerimea soferului si ajuta la stabilirea momentului cand cel aflat la volan devine prea obosit pentru a mai conduce in conditii optime.

Prin supravegherea in permanenta a comportamentului soferului, computerul dezvolta un profil pentru fiecare individ pe care il foloseste ca punct de referinta pentru analizarea vioiciunii soferului.

In clipa in care simte o cat de mica deviere de la profil, computerul compara aceasta abatere cu semne cunoscute ale oboselii si distanta calatoriei, momentul din zi si stilul de condus al celui aflat la volan.

Daca ceva nu este in regula, calculatorul avertizeaza imediat soferul ca este obosit.

Datele adunate de sistem sunt, de asemenea, extrem de complexe si de detaliate: totul, de la acceleratia laterala si longitudinala si pana la unghiul de directie, folosirea comenzilor si a pedalelor, suprafata de rulare si conditiile meteorologice sunt masurate si comparate in permanenta pentru a putea aprecia corect nivelul de concentrare al soferului.

Oficialii de la Mercedes vad "Attention Assist" ca pe un sistem complementar la numeroasele sale tehnologii de siguranta, cum ar fi ABS-ul sau controlul tractiunii.

Doar ca  acest Sistemul Attention Assist, primul de acest gen din istoria industriei auto, se va regasi pe modelele Mercedes incepand cu anul 2009, deci pana atunci mai trebuie sa avem mare grija  cum conducem si in ce stare ne urcam la volan.